kwasten

gespleten varkenshaar

Algemeen

Er bestaan verschillende soorten kwasten. De duurdere kwasten zijn gemaakt van varkenshaar. Varkenshaar heeft de unieke eigenschap dat de punt gespleten is. Dit heeft als voordeel dat de verf  nog fijner verdeeld (verfverdeling) wordt voor een mooi egaal oppervlak. Een ander voordeel is dat de verf beter door de kwast wordt vastgehouden, waardoor de verf er niet uit drupt ook wel verfopname  genoemd.

Bouw van de kwast.

Haar:

Dit kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Er bestaan eigenlijk drie categorieën nl.

– 100% synthetisch (wegwerpkwast)

– 100% dierenhaar ( varkenshaar, eekhoornhoorn, paardenhaar etc.

– combinatie van bovenstaande

Verfopname:

hoeveelheid verf die een kwast kan opnemen en vasthouden.

Verfverdeling:

Voor een optimaal resultaat, waarbij geen ‘zakkers’ mogen ontstaan is het belangrijk dat de verf gelijkmatig verdeeld is over het oppervlak.

 

Blokkwast voor het verwerken van latex of fixeer:

Deze kwast heeft lange haren, waardoor de verfopname groot is. Door deze eigenschap is het gemakkelijker om in minder bereikbare hoeken / gaten  latex aan te brengen.

Platte kwast:

Deze kwast wordt veel gebruikt om grote oppervlakte die geschilderd dienen te worden. Denk aan vloeren of rabatdelen van een woning. Vaak wordt een platte kwast voor aanbrengen van grote hoeveelheden verf (hoge verfopname) in combinatie met een verfroller (verfverdeling) gebruikt.

Ronde kwast:

Meest gebruikte kwast voor bijvoorbeeld het schilderen van kozijnen. (FILM!!! Tekst: Hoe te gebruiken? Doop de kwast ongeveer 1 cm in de (verdunde) lakverf. Tik tegen de binnenzijde van het blik, hierdoor is de kwast verzadigd van verf en druipt er een aantal secondes geen verf uit. Zet de kwast onderaan tegen het kozijn en trek de kwast langzaam draaiend omhoog. Door de draaiing komt er telkens een nieuwe constante hoeveelheid verf op het kozijn. Als er nauwelijks nog verf in de kwastharen zit, wordt bovenstaande procedure herhaald.

 

Punt- of radiatorkwast:

Deze kwast gebruik je waar je met een grote kwast niet kan komen of onbereikbaar is.  Denk aan hoeken of langs de tochtstrip. De steel van de puntkwast is recht, dit in tegen stelling tot de radiatorkwast, want deze heeft aan de bovenzijde van de steel een verspringing van 45 graden.

Advies over kwasten:

Gebruik voor al het schilderwerk goede kwasten. Deze kwasten hebben een goede verfverdeling en een hoge verfopname. Van het merk Copehagen zijn de kwasten van hoge kwaliteit. Deze kwasten zijn verkrijgbaar in elke bouwmarkt.

Optimale verdeling

Een optimale verdeling krijg je door eerst met de kwast op te zetten, na te rollen met een piepschuim roller met ronde kanten (aflopende kant verkomt een streep in je schilderwerk). Als je een lichte kwaststreep wilt, kun je na het rollen met de kwast van beneden naar boven trekken.