Droogtijd

Hou rekening met de droogtijden van de verf en reparatiemiddelen zoals plamuur en kit. Droogtijd neemt relatief gezien veel tijd in beslag. Bedenk daarom van te voren hoe je dit qua planning het best kunt organiseren om zo goed mogelijk door te kunnen werken. Informatie over droogtijden wordt op de verpakking van de producten aangegeven. Er volgen nu een paar voorbeelden van veel voorkomende praktijksituaties:

  • Grondverf goed schuurbaar wanneer als droogtijd minimaal een dag wordt aangehouden. Soms lijkt het of je al eerder kan gaan schilderen, omdat de toplaag droog lijkt. Niets s minder waar. De onderlaag is niet uitgehard die juist moet zorgen voor een goede hechting.
  • Acryllaat kit kun je het beste een dag laten uitharden. Dan weet je zeker dat het transportmiddel (water) verdampt is en de verf beter hecht. Wanneer je deze overschildert na een te korte droogtijd vervorm je de kit en uit de hoeken haal je de kit juist weg.
  • Aflak verf is de toplaag. Deze toplaag droogt langzaam als het gaat om een alkydhars verf (verdunning terpentine). Deze uitharding vindt plaats door :reactie met zuurstof en verdamping terpentine en overige langzaam verdampende oplosmiddelen. Indien er gekozen wordt voor een tweede aflak laag is het volgende belangrijk:
  1. De eerste aflak laag zal dun op het bijv. kozijn aangebracht worden. Een tweede dikke laag op de eerste laklaag, die niet volledig uitgeharde is, geeft kraters.
  2. Neem een lange periode voor het aanbrengen van een tweede aflak laag. Denk aan een twee of drie dagen. In deze tijd kan de eerste laklaag redelijk uitharden.